Diagnosis bronkitis kronik

Melayu post info – Diagnosis bronkitis kronik dilakukan berdasarkan pemeriksaan fizikal, sejarah perubatan dan penyiasatan tertentu. Ujian pengimejan seperti pemeriksaan X-ray atau CT dilakukan untuk memeriksa kehadiran lendir. Budaya dahak dinasihatkan untuk menentukan kehadiran bakteria. Ujian Fungsi Pulmonari (PFT) dilakukan untuk menentukan keupayaan dan ciri-ciri paru-paru. Meter aliran puncak digunakan untuk menilai perubahan pernafasan tertentu serta tindak balas terhadap ubat-ubatan. Gas Darah Arteri (ABG) adalah ujian darah penting untuk menganalisis jumlah oksigen dan karbon dioksida dalam darah.

Rawatan untuk bronkitis kronik ditentukan berdasarkan tahap penyakit, usia pesakit, kesihatan keseluruhan, dan toleransi untuk ubat atau terapi tertentu. Pelbagai pilihan rawatan termasuk ubat-ubatan oral dan bronchodilators untuk ubat-ubatan yang dihirup untuk membuka saluran udara yang sempit di dalam paru-paru dan mengurangkan keradangan di bronkus. Dalam kes sesak nafas, pesakit harus diberikan oksigen dari tangki mudah alih. Dalam beberapa kes teruk, pilihan pembedahan adalah disyorkan. Pesakit mungkin menjalani pemindahan paru-paru atau pembedahan pengurangan paru-paru untuk menghilangkan kawasan paru-paru yang rosak. Walau bagaimanapun, berunding dengan doktor anda sebelum anda menjalani rawatan perubatan. http://www.melayupost.info/2016/10/simptom-punca-dan-rawatan-batuk-berdarah.html

Penafian: Artikel ini adalah untuk tujuan bermaklumat sahaja dan tidak dengan cara apapun cuba menggantikan nasihat yang ditawarkan oleh pakar mengenai subjek.